نقش خانواده در پیشگیری از اعتیاد
مهمترین نهاد اجتماعی که در پیشگیری از اعتیاد میتواند بسیار مؤثر باشد، خانواده است. پیشگیری از اعتیاد در مراکز مختلفی از جمله مدرسه، محل کار، منطقه و محل سکونت انجام میشود اما خانواده در بالاترین درجه اهمیت و حساسیت قرار دارد. والدین نخستین کسانی هستند که شخصیت فرزندان را شکل میدهند. محیط خانوادگی مناسب، باعث شکلگیری و رشد سلامت فرزندان میشود و محیط خانوادگی نامناسب، میتواند آسیبهای روانی و شخصیتی جبران ناپذیری را به فرزندان وارد کند.
خانواده و پیشگیری از اعتیاد
مداخله زود هنگام والدین در مورد پیشگیری از اعتیاد میتواند تأثیر بسیار زیادی داشته باشد، اما بعضی از والدین تصور میکنند که اعتیاد ویژه افراد خاصی است و فرزند آنها هیچ وقت معتاد نخواهد شد و این غفلت چه بسا فرزندان را به سمت اعتیاد بکشاند. بنابراین، آگاهی و شناخت والدین از موضوع اعتیاد و روشهای پیشگیری از آن ضرورت دارد.
برخی از ویژگیهای رفتاری خانواده ها میتوانند نقشی مهم در گرایش فرزندان به اعتیاد داشته باشند از جمله:
• برخورد نامناسب با فرزندان
• فرزندپروری ضعیف
• اختلاف والدین با یکدیگر
• عدم نظارت والدین بر رفتار فرزندان
• گرایش اعضای خانواده به مصرف مواد
و برخی دیگر از رفتارهای ضد اجتماعی میتواند منجر به مشکلات اجتماعی،آسیب های روانی و یا اعتیاد در فرزندان شود.
به طور کلی محیط آشفته و بیساختار خانوادگی عامل خطر عمدهای برای مصرف مواد محسوب میشود. درعین حال ویژگیهای دیگری وجود دارد که نقش محافظت کننده از اعتیاد را برای فرزندان دارد. این ویژگیها میتواند شامل رابطه امن و سالم با فرزندان، نظارت والدین بر فرزندان و ایجاد مقررات مناسب برای آنها، انتقال مناسب ارزشهای اخلاقی و اجتماعی به فرزندان و حمایت از آنها باشد. پژوهشها نشان دادهاند اگر به والدین در این زمینه آموزشهای مناسب داده شود به مراتب بیشتر از برنامههای آموزش فرزندان به تنهایی مؤثر خواهد بود.
گر چه در همه کشورهای جهان، خانواده یکی از مهمترین و اساسیترین عوامل در پیشگیری از اعتیاد محسوب میشود، اما با توجه به ویژگیهای اجتماعی و فرهنگی کشور ما، اهمیت خانواده بیشتر از سایر کشورهاست. در جامعه ما بیشتر فرزندان همراه با خانواده زندگی میکنند و معمولاً زمانی خانواده را ترک میکنند که خود، خانواده دیگری را تشکیل میدهند. همچنین سالهای زندگی افراد همراه با خانواده، طولانیتر از سایر کشورهای سنتی یا پیشرفته است. علاوه بر این آیینها، سنتها و فرهنگ نیز به شدت بر خانواده و زندگی خانوادگی تأکید دارند.
با توجه به اهمیت خانواده در فرهنگ ما، میتوان نتیجه گرفت که هم نقش عوامل محافظت کننده از مصرف، سوء مصرف و وابستگی به مواد و هم عوامل خطرساز در گرایش به اعتیاد در کشور ما بسیار جدی است. بنابراین، شناخت و آگاهی دقیق والدین ایرانی از فرآیند شکلگیری اعتیاد در فرزندان، روشهای پیشگیری از اعتیاد، سطوح پیشگیری از اعتیاد و برنامهریزی پیشگیری از اعتیاد، ضرورت دارد. والدین میتوانند از طریق کسب مهارتهای فرزندپروری، آموزش مهارتهای نظارت بر فرزندان، ایجاد رابطه عمیق و غنی، افزایش حمایت از فرزندان و بهبود کیفیت زندگی فرزندان و محیط خانوادگی، به پیشگیری از اعتیاد کمک کنند.
کودکان بیش از همه از والدین خود تأثیر میپذیرند. آگاه سازی والدین یکی از بخشهای مؤثر در هر برنامهی پیشگیری از اعتیاد است.
برخلاف نوجوانان که معمولاً شیوع مصرف را بیش از حد واقعی آن فرض میکنند، مطالعات مختلف نشان دادهاند که همواره والدین میزان شیوع سوء مصرف مواد مخدر را کمتر از میزان واقعی آن تخمین میزنند و در نتیجه، خطر آن را نیز احساس نمیکنند. اغلب باور ندارند که این مشکل برای فرزندان آن ها نیز ممکن است پیش آید. در ابتدا، والدین باید از خطر اعتیاد آگاه شوند و درباره پیشگیری از آن احساس مسئولیت کنند. این آگاه سازی باید به طور مکرر از راه های مختلف، مانند خواندن کتاب، جزوه، روزنامه، شرکت در جلسات مشاوره، سمینار و پیوستن به انجمنها و تشکلهای والدین انجام شود.
افزایش مهارت لازم برای ایجاد پیوندهای خانوادگی قوی:
جوانانی که با خانواده خود پیوندهای قوی و مثبت دارند، کمتر احتمال دارد به گروهها و دوستیهایی بپیوندند که صرفاً دور محور مصرف مواد شکل میگیرد. محیط خانوادگی سالم و بدون تنش عامل مهمی در پیشگیری از ابتلای فرزندان به اعتیاد است.
در آموزش افزایش مهارت والدین، تأکید بر سه نکته از اهمیت بیشتری برخودار است:
• برقراری ارتباط صمیمانه با کودکان
طی این برنامه، روشهای صحیح گوش دادن و نحوهی ایجاد ارتباط صحیح و رفتارهایی آموزش داده میشود که مانع برقراری ارتباط خوب فرزندان با والدینشان میشود. کودکان و نوجوانان با والدینی که میدانند چگونه به آنان گوش دهند، بیشتر صحبت میکنند. به عنوان مثال، به والدین آموزش داده میشود که چگونه هنگام صحبت فرزندشان کاملاً به او توجه کنند، با او ارتباط چشمی برقرار کنند و به احساسات و عواطفش پاسخ دهند. چگونه با کلام یا بدون کلام، افکار و اعمال صحیح وی را تشویق کرده یا در صورت عصبانیت، چگونه با فرزند خود رفتار کنند. والدین باید مطمئن باشند که فرزندانشان به راحتی مشکل خود را با آنان مطرح میکنند.
• کمک به افزایش اعتماد به نفس در فرزندان:
افرادی که مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر میشوند، اغلب اعتماد به نفس کمی دارند. در مقابل، نوجوانانی که دربارهی خود احساس مثبتی دارند، بیشتر میتوانند در مقابل اصرار دوستانشان به مصرف مواد مقاومت کنند. هدف از این برنامه، آموزش روشهایی است که با استفاده از آن، والدین بتوانند اعتماد و اتکا به نفس فرزند خود را تقویت کنند. تشویق به عنوان بهترین روش تربیتی، اجتناب از تحقیر، دادن مسئولیتهای مناسب بر اساس سن و توانایی و افزایش مهارتها و تواناییهای کودک و نوجوان، میتوانند والدین را به اهداف خود برسانند.
• ایجاد سیستم ارزشی قوی:
تا نه سالگی، کودکان باید باورهایی در مورد صحیح یا غلط بودن رفتارها داشته باشند و بتوانند بر اساس باورهای خود تصمیم بگیرند. طی این برنامه، به والدین آموزش داده میشود که چگونه به راحتی و آزادانه در مورد ارزشهای مختلفی مانند اتکا به خود و احساس مسئولیت فردی با فرزندان خود بحث و صحبت کنند و چگونه از جذب شدن این ارزشها توسط فرزندانشان اطمینان حاصل نمایند
والدین همیشه از مهمترین الگوهای زندگی فرزندان خود هستند. فرزندان، بسیاری از الگوهای رفتاری، خصوصیات اخلاقی، انگیزهها و ارزشهای والدین خود را از طریق فرآیندهای تقلید و همانند سازی کسب میکنند. بنابراین والدین میتوانند از تأثیر قوی خود در جهت ارائهی الگوهای رفتاری صحیح استفاده کنند. والدین باید در مورد نگرش خود نسبت به مصرف مواد و پیامهایی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم منتقل میکنند آگاهی داشته باشند.
همچنین در مورد مصرف سیگار، دارو یا احیاناً مصرف مواد مخدر توسط خودشان و دلایلی که دارو یا مواد مصرف میکنند (مثلاً برای آرامش، جشن، …) و زمان مصرفشان و تأثیر این نگرشها یا رفتارها بر فرزندان خود آگاه باشند. علاوه بر این، والدین میتوانند مهارت “نه گفتن” و مقاومت در مقابل خواستههای خلاف دیگران را به فرزندان عملاً آموزش دهند.
سخن پایانی:
خانواده به عنوان مهمترین نهاد اجتماعی ، بیشترین نقش را در زمینه پیشگیری از اعتیاد را دارد. در خانواده با رعایت نکاتی مانند برخورد مناسب با کودکان، نظارت والدین بر رفتار کودکان، برقراری پیوند خانوادگی قوی، وضع قوانین در خانواده که بطور کامل در این مقاله به آن پرداخته شد، میتوانیم از اعتیاد کودکان جلوگیری کنیم.
منبع : https://axonclinic.com/
- ۹۸/۱۱/۰۷